kenapa gunakan tangan kanan?

 Cara makan, 
kenapa Kita gunakan tangan? 

Mengikut cara Rasulullah s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya Dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last TU), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.


tok guru nik abdul aziz.. :)


Mengapa? 

Kerana kedua belah tangan Kita Ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg Ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), IA merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam? 

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan Kita. Dua cecah garam dari jari Kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk Kita.

Kenapa garam?

Selain dari sebab IA adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir Dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.


Sabda S.A.W pernah bersabda marhumnya: Barangsiapa yang memulakan makanan dengan memakan secubit garam maka ALLAH akan menghindarkan 330 jenis penyakit dan yang paling ringan adalah gila, kusta, sakit gigi, sakit perut, dan selebihnya hanya ALLAH jua yang Maha Mengetahui.
 ( Riwayat dari : Ibnu Abbas )

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut Kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria Dan racun Ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria Dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

Cara Rasulullah minum.

Janganlah Kita minum berdiri walaupun IA makruh tetapi IA makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan Kita minum dari bekas yg besar Dan jangan bernafas sedang Kita minum. Kerana apabila Kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya Kita akan meneguk air Dan dalam proses minum itu, Kita tentu akan bernafas Dan menghembuskan nafas dari hidung Kita. Kerana apabila Kita hembus, Kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.

Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.


moga kita boleh praktikkan dalam kehidupan seharian , insyaALLAH..
salam sayang 
------------------> sihar ibrahim <-----------------Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

sebat adalah penawar kepada HIV ?


 
 
Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, Dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?
 
 Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia.

Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. 
 
Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali IA akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.

subhanallah , indahnya ISLAM .. :)
salam sayang
---------->sihar ibrahim<-------------

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment